26 Μαρτίου 2013

Δημοσκόπηση - “χαστούκι” στη Μέρκελ

Η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου έφερε ανεπανόρθωτη ζημιά στο αίσθημα των πολιτών για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των Γερμανών πολιτών.Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.
Αντιθέτως, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ το 26% ανησυχεί πολύ και το 41% λιγότερο για τις αποταμιεύσεις του. Το 33% δηλώνει πάντως πως δεν το απασχολεί το θέμα.
Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 41% και ανάλογη απώλεια για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που πέφτουν στο 5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μένουν σταθεροί στο 24%, όπως και οι Πράσινοι στο 14%, ενώ η Αριστερά αυξάνει την δύναμή της κατά μία μονάδα και φθάνει στο 8%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ, το γεγονός ότι η 'Αγγελα Μέρκελ ενισχύεται παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται ανήσυχοι για τις καταθέσεις τους μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, ερμηνεύεται ως εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της καγκελαρίου για την διαχείριση της κρίσης. Επίσης, σημειώνει ο ίδιος, οι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι ευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κύπρο.

πηγή